Skriv det perfekte anslag

6
by , Friday January 26, 2018
6
Skriv det perfekte anslag

Eller næsten...

Anslaget er det første din læser møder, og derfor også den vigtigste del at få helt rigtigt. I denne blog, vil jeg komme med forslag til hvordan du kan optimere dit anslag.

 

Først vil jeg kort forklare hvad et anslag er, så vi alle ved hvad det er jeg fabler om. Når man snakker om et anslag i litterære sammenhænge taler man om begyndelsen af teksten, romanen eller novellen. Det er dette som skaber nysgerrigheden og forventningerne hos læseren, samtidigt med at det giver en forsmag på bogens indhold - både plotmæssigt og skrivestil.

 

Der findes mange måder at opbygge et anslag, hvor nogle er mere komplicerede end andre. Forfattere foretrækker at gøre det meget forskelligt. Nogle starter med det samme, mens andre begynder med en prolog.

Jeg vil gennem bloggen komme ind på de mest almindelige former for anslag. Hvis du har en teknik, som jeg ikke dækker, men du synes er en virkelig god måde at gøre det. Så del endelig din metode i kommentarerne.

 

In medias res

Ordene stammer fra latin og betyder midt ind i begivenhederne. Måske kan du derfor gætte dig frem at denne form for anslag netop begynder midt det hele. Læseren bliver kastet direkte for ulvene i din historie.

Dette er en fed måde at vække interessen fra læseren med det samme. Kom umiddelbart hurtigt til kernen af din historie. Hvad er det mest betydningsfulde for din karakter(er)? Vælg en scene eller et øjeblik hvor din karakter oplever noget, som har betydning for resten af plottet. Måske kan det være et dødsfald i familien eller også er det mordet, som politibetjenten skal opklare.

Der er rigtigt mange muligheder med denne teknik, da den giver spænding med det samme. Når du starter med at skrive din historie så begynd dit anslag et afsnit eller et par sætninger længere nede i din tekst, hvor du er bedre inde i flowet. Dette giver ofte et bedre in medias res anslag, da det nu er endnu mere er midt i det hele.

Eksempel:
Byens gader ligger øde og er nu hans legeplads. Han drejer gashåndtaget og sender en bølge af brøl gennem gaderne. Et smil breder sig på hans læber idet han tænker på de, der vækkes. Hans udgave af en fuck-finger til omverdenen. Et skarpt sving til højre fører ham ud over bygrænsen. Gadelamperne findes ikke udenfor byen og alt han har er månen og lyskeglen fra sin motorcykel. Selvom lyset er begrænset, ved han præcis hvornår grusvejen til venstre kommer.

Uddrag fra egen skrivebordsskuffe

Læg mærke til her hvordan flowet og rytmen i teksten ændres helt ved at fjerne de første sætninger. Hvis man (som jeg) holder af de slettede sætninger, kan man altid genbruge dem et andet sted i sin historie.

 

Dialog

Ved at starte din historie med en replik eller en hel dialog skaber en hel anden form for in medias res. Det føles mere ægte og virkelig som om man bliver kastet ned i plottet og karaterene. Som forfatter kommer man nemt til at smide en masse info ind i starten, men ved at benytte sig af denne måde at skrive anslaget på, bliver man tvunget til at forholde sig til hvad der sker her og nu i dialogen.

Fordelene ved at gøre det på denne måde, er at de skaber en flydende start. Dialog er ofte mere ’luftigt’ at læse og dermed kommer læseren hurtigt igennem siderne. Sandsynligheden for at de bliver hængende er dermed også større.

Selv bruger jeg ofte denne teknik, når jeg skriver et anslag, da jeg synes den er en fed måde at starte sin fortælling på.

Eksempel:
”Du fortalte aldrig hvad der skete i Chicago, Grayson,” spørger Cat fra hendes bekvemmelige skrædderstilling midt på bordet. Hendes spørgsmål er rettet mod Richard.

Uddrag for egen skrivebordsskuffe

Selvom der kun er få sætninger i dette eksempel, så fortæller det allerede en masse om de to karakterer.

 

En handling, en person, et sted

Dette er en lidt utraditionel måde at starte på, men ret effektiv. Metoden her består i den simpleste form i at have en handling, en person og et sted i dit anslag. Dette kan gøres over nogle sætninger, eller blot den allerførste sætning af din historie.

Selvom den er ret simpelt, så er det ret svært at få det til funke. Beslut dig for hvad er centralt. Hvilken person. Hvilken handling. Hvilket sted. Hvad er mest vigtigt at få frem i starten, så læseren bliver fanget.

Eksempel:
I togets svingdøre hilser vi hver morgen. I starten blot et anderkendende nik. Så finder et smil vejen. Et diskret ’godmorgen’ er det eneste ord vi har udvekslet inden den morgen.

Uddrag fra egen skrivebordsskuffe

Allerede i første sætning har vi det hele. En handling, sted og person(er).

 

Prologen

Her er endnu et latinsk ord. Her betyder den første del ’pro’ før og anden den ’logos’ tale eller tanke. Dermed en før tale, eller før tanke. I litteratur kan man overføre dette til et stykke tekst før resten af historien.

Dette er en meget populær måde at starte sin roman på. Det giver en smagsprøve på plottet senere hen eller hints til noget der vil komme til at ske. Her er Outlander et fedt eksempel, hver bog starter med en kort prolog med en slags refleksion fra hovedpersonens synspunkt. Men til sidst kommer der en sætning, som giver et twist på hvad der ellers har stået i prologen. Det er dette som lavet et hook i læseren.

Men en prolog kan også indeholde noget der er sket før selve historien. Det kan være en kort fortælling om hvad er sket op til det første kapitel. Her kan Star Wars bruges som eksempel. Hver episode starter med en prolog af tekst udformet i gule bokstaver, som fortæller hvad der er sket op til filmens begyndelse.

Eksempel:
Jeg husker ikke den 4. verdenskrig
Jeg husker ikke hvordan krigen lagde jorden øde
Jeg kan kun huske fra den dag, at jeg vågner op, dækket af støv og murbrokker
Jeg kan kun huske, at jeg bliver reddet og kastet i hvad jeg troede var helvede
Jeg kan kun huske at dette helvede i virkeligheden var Jorden

Uddrag af Sjakalerne

Dette her er en meget simpelt udgave af en prolog. Dette har nok noget med at gøre, jeg ikke bryder mig om at skrive prologer, da de ofte er nyttig viden til læseren. Med det sagt er mit eksempel netop dét. Men derfor gør det den ikke mindre relevant at bruge. Prologen skal vække nysgerrigheden hos læseren.

 

Det var alt jeg har om anslag. Har du spørgsmål så skriv endelig.

 

God skrivelyst!
~ BeSkydreamer

Få flere gode råd og tips på bloggen: Gnask En Bog

Loading ...